Overleeft HR de VUCA-wereld?

Stockvault photo: running away from fears and insecurities

Als veranderaar ben ik altijd leergierig naar wat organisaties inzetten om verandering te realiseren en hoe (mis)communicatie te overbruggen. Helaas hoor ik vanuit deze organisaties nog weinig positieve geluiden over de toegevoegde waarde die HR hierbij kan spelen. Het is triest maar ik weet uit ervaring dat er maar weinig collega’s zijn die vanuit het hart – pur sang opereren. HR is nog teveel een bewaker van de regeltjes. Kies dan toch liever voor een functie als verkeersregelaar. Werken binnen Human Resources betekent werken met Mensen – Verbinden – Relaties. Het betekent kijken naar beweegredenen waarom men iets wilt en ondanks de regels tot een win-win oplossing komen. Het betekent weten waar het in de business om draait. Nog te vaak spreek ik recruiters die geen flauw benul hebben van de noodzaak van een vacature en snel doorverwijzen naar de leidinggevende. Het zijn echter wel dezelfde recruiters waar bedrijven alle vertrouwen in hebben dat de werving goed verloopt. Maar hoe screen je als je niet weet wat de vacature inhoudt? Hoe kunnen we medewerkers motiveren en stimuleren om zich betrokken te voelen en dat ze zich aanpassen aan veranderingen als HR dat zelf niet kan/doet. Een HR-medewerker, die het teveel moeite vond Engels te spreken, merkte eens geïrriteerd op dat internationale klanten maar Nederlands moeten leren. Waarop ik haar antwoordde: wees blij met die klant, want die maakt dat je nu werk hebt.

Juist in deze VUCA-wereld kan HR een leading rol spelen. Hoe komt dat we deze niet willen of kunnen oppakken? Waarom vergeten we steeds weer dat een business drijft op mensen en dat het de mensen zijn die de financiële groei van een bedrijf kunnen realiseren: of dit nu de conciërge is of de CEO. Werken we niet allemaal voor hetzelfde doel? HR heb je nog niet door dat als je in het gehele value stream proces geen waarde kunt toevoegen voor de klant je dus eigenlijk “waste” bent. En wat doen we met waste, die elimineren we. Want het gaat erom tegen zo laag mogelijke kosten, zo veel mogelijk winst behalen. En deze formule is ook van toepassing op jou HR!

Dus HR zorg dat je het voortouw neemt om je eigen rol vorm te geven. Kies je positie of anders wordt je uiteindelijk 1 toegewezen die je niet wilt. Het is Change or Die. Wees de business partner die de business analyseert in waar de value streams zijn. Weet wat de business doet. Zorg dat je een enabler voor change bent in plaats van een constraint. Empower je mensen om verandering te omarmen en ondersteun ze in het creëren  van de gewenste omgeving zodat er groei op alle niveaus ontstaan. Vergeet de klantwaarde niet, of deze nu intern of extern ligt en zorg dat je weet hoe te delven naar het goud in je organisatie.

Niet weten hoe Agile HR kan worden? Neem dan eens contact op met Arsha Dhore op info@a-dhore.com

Voor een Agile of Leading SAFe training contact info@a2z-academy.net or WA +31-652.6262.22

a-Dhoré, je partner in het creatief meedenken hoe je als organisatie loskomt van het traditionele leren en werken en meer waarde toevoegt aan de arbeidsbeleving van de medewerkers.

Reacties zijn gesloten.