Unplug Traditional Learning

1e artikel uit de serie Unplug: Technology Meets Society!

Je ziet het we hebben een ramp nodig, stormen, ellende, een ernstige virus om ons te doen realiseren dat het zo niet langer kan. Alle discussies over klimaatveranderingen, bosbranden, hoe het tekort in de zorg en het onderwijs op te lossen, ja dat brengt ons geen eenheid, levert geen effectieve oplossing. En dat is mens eigen. Niks van een ander willen aanhoren of accepteren totdat het jezelf overkomt.

Net zoals mijn langdurige, intense relatie met de Belastingdienst. Een relatie die me volledig heeft uitgekleed, gefrustreerd, me laten afvallen, maar me ook emmers vol tranen heeft gegeven om te douchen. Ik heb wel tig keer aan mijn God gevraagd waaraan ik dit had verdiend. Ik die altijd eerlijk en integer ben. Maar wat is eerlijk en wat is de waarheid? Ik ontdekte dat die eerlijkheid en waarheid voor een ieder anders is. Gebaseerd op onze ervaringen en denken. We kunnen alleen niet zo goed bij die waarheid komen, want ons mens zijn zit ons in de weg. Soms zijn we dicht bij die waarheid en soms heel ver. Uiteindelijk zijn het onze ervaringen die ons verder brengen. Het zijn onze leermomenten die bepalen welke stappen we wel of niet zullen zetten.

Net zoals mijn ervaring, dat ik altijd al mijn rechtszaken win, mij de kracht gaf om door te zetten. Net zoals mijn minimale ervaring met accountancy, mij inzicht gaf in de te nemen stappen in deze complexe materie. En die heftige, innige relatie heeft mij zoveel meer gebracht. Ja, ik mag zeer zeker spreken van innig als je elke dag uren aan de telefoon hangt en je gedachten volledig hierdoor in beslag worden genomen. En die relatie blijkt in werkelijkheid een verborgen zegen die ik toen nog niet kon zien. Want er bestaat een natuurlijke toestand van balans en rechtvaardigheid in onze wereld. Het leerde mij gevoelens van frustratie en weerstand los te laten en vertrouwen te hebben in eigen kunnen. Het leerde mij minimaliseren, op zoek te gaan naar andere wegen van voldoening, het leerde mij geduld te hebben. En zo begon ik met het zaaien van liefde voor en vertrouwen in mijn eigen capaciteiten.

Waar ik met mijn verhaal naar toe wil is dat het onze ervaringen zijn waar we van leren. De kennis die we daarmee opdoen is zoveel meer waard dan alleen de leerstof die we in de schoolbanken opdoen. Met alleen een diploma op zak ben je er nog niet. Het is niet dat papiertje die je leert hoe je je voelt wanneer je je pleidooi houdt, hoe je omgaat met stress, verdriet of ziekte. Het is die ervaring die de kleuraccenten in ons leven aanbrengt en verrijkt. Het is die ervaring waardoor onze vaardigheden verder worden ontwikkeld. Het is die ervaring die ons laat groeien, ons kracht geeft, ons doet experimenteren, ons risico’s laat nemen maar ook laat genieten. Voor alle recruiters die mij en alle anderen zo graag in een hokje willen plaatsen op basis van het papiertje, kijk ook naar andere elementen. Kijk naar de ervaring en onderzoek hoe iemands ervaring misschien wel zijn of haar diepst verborgen schatkist kan worden. 

Het Corona virus dwingt ons om op een andere manier naar het leven en hoe we leren te kijken. Nu het hele land gedwongen huisarrest heeft, heeft Moeder Aarde even wat rustpauze van de roofbouw die we op haar en onszelf hebben gepleegd. Zijn de mensen die graag terug in de zorg willen, maar wat vanwege het papiertje niet mogelijk was, ineens op een andere manier welkom. Kijken we anders aan tegen het op afstand leren en werken, waardoor er ook een oplossing ontstaat voor het tekort aan en de werkdruk onder docenten. Ja, die externe factoren hebben we nodig om ons te doen realiseren dat huidige patronen onze creativiteit blokkeren. Om ons uit ons evenwicht te brengen zodat we naar de kern gaan en verandering leren accepteren. Pas als je beseft dat het oude overtuigingen zijn waardoor we te lang op de automatische piloot leven en het te veel energie vergt, dan pas kun je op een ander niveau naar onze complexe samenleving kijken. Dan pas kunnen wij deze manier van “lerend veranderen” verspreiden en kunnen wij vanuit onze eigen klantwaarde opereren. Ja, ook wij zijn klant van onszelf in de winkel die Moeder Aarde ons heeft gegeven. Pas dan kun je ook de keerzijde van het virus bezien en het een positieve wending geven. Elke omstandigheid of situatie heeft namelijk 2 kanten. Welke kies jij?

Lees ookUnplug Society to Innovate SMART Cities 

Reacties zijn gesloten.