Leuker kunnen we ‘t niet maken. Wel makkelijker.

Bedrijfsslogan Belastingdienst

Een bekende bedrijfsslogan van de Belastingdienst. Een slogan die naar de burger en belastingplichtige een belofte uitstraalt om de complexiteit van de fiscale wet- en regelgeving te vergemakkelijken. Maar hoe makkelijk maakt de Belastingdienst het de burger nu?

Verwikkeld in een maandenlang proces van bezwaren en verweerschriften tegen diverse naheffingsaanslagen, wordt het tijd om mijn heftige relatie met de Belastingdienst te belichten.

Het begint allemaal keurig met een aangekondigde boekenonderzoek. Helaas worden de diverse aankondigingen naar het huisadres verstuurd in plaats van het reeds jarenlang bekende postadres. Ook bij een bezoek aan huis treft men niemand aan. Oeps, niet netjes om mijn date zomaar een blauwtje te laten lopen. Na paar maanden langdurig verblijf buitenland, wacht mij bij terugkeer thuis zijn vele brieven en opgelegde sancties. Ik maak het goed en bel direct met de controlemedewerker. Ik leg de situatie uit en geef aan dat ik officieel een postadres heb. Eerst krijg ik direct het verwijt dat het postadres niet bekend is bij de Belastingdienst. Foei toch! Vervolgens na effe goed in het systeem gekeken te hebben, merkt hij doodgewoon op “ah ik zie het postadres in het systeem staan”. Geen excuus of wat dan ook. Mannen toch, ….grrh! Gelukkig komt er een nieuwe date. We spreken tot 2 keer toe af en zelfs een dag voor vertrek naar het buitenland wilt hij me nog even zien. Goh, wat een bofkont ben ik!

Tijdens onze gesprekken stelt hij van die vragen die niks met fiscale rechtmatigheid en doelmatigheid te maken hebben. Een Pietje precies die vindt dat ik mijn administratie moet doornummeren. Maar in Excel heb je toch automatische nummering, dus dan is het toch genummerd. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan!? Wederom krijg ik zomaar onterecht het verwijt dat ik bepaalde fiscale regels niet heb toegepast. Oh nee, hij blijkt zelf niet op de hoogte te zijn van diverse regels. Als ik hem een fiscale regel op de belastingsite laat zien, krijg ik te horen dat hij dit even zal verifiëren en mij laat weten of ik het juist heb. Hoezo mij laten weten? Het staat er toch? Of vermeldt de Belastingdienst onwaarheden op de site? Anyway, het is een intensief diepgaand gesprek waarbij hij me ook even emotioneel laat worden.

Een maand later worden weer een 2-tal aanslagen naar het huisadres verstuurd. Het gevolg bezwaartermijn voor deze aanslagen is verstreken. Dan krijg ik te horen dat het bezwaar niet ontvankelijk wordt verklaard m.a.w. ik ben te laat. Tjonge jonge…kan ik weer in de pen klimmen. Dit is wel een hele makkelijke manier om onder een behandeling van een bezwaar uit te komen. Typisch een mannen rotstreek. Enfin, ik ga me niet al te druk maken. Trouwens ben al genoeg kilootjes afgevallen en accepteer dat de wet van Murphy op mij van toepassing is. Bij de Belastingdienst werken ook gewoon mensen die heel simpel gezegd wet- en regelgeving niet hoeven te kennen. Ik als burger dien de wet te kennen en te gehoorzamen. Dus ja, mijn geliefde Belastingdienst zal de schuld altijd bij mij als burger leggen wanneer bepaalde administratieve processen fout lopen. In deze relatie leer ik dan ook stevig in mijn schoenen te staan door op te komen voor mezelf en te zeggen wat ik ervan vind.

En langzaamaan overwin ik mijn onzekerheid, het gevoel dat ik mij niet aan de regels heb gehouden. Ik begin met stap 1 en stel mezelf ten doel dat ik dit gevecht aanga en zal winnen. Ik laat me niet zo makkelijk overdonderen door al hun juridische prietpraat. Ik zie het als een nieuwe dans leren. En natuurlijk is het in het begin even stuntelen en onthoud ik niet alle danspasjes. Zelfvertrouwen heb je ook niet van de een op de andere dag. Het is een proces van vallen en opstaan. En naarmate ik meer oefen, wordt het steeds beter. Elke dag weer uitzoeken, opzoeken welke danspas (oftewel jurisprudentie) makkelijk gedijt bij welke muzikale refrein (oftewel fiscale wet- en regelgeving). En zo zet ik kleine stapjes en ga ik het steeds leuker vinden!

Arsha Dhore, Consultant/Coach Mens & Organisatie

Den Haag, 28 Juli 2019

Binnenkort next story: Indienen via bezwarenportal zo makkelijk dat er in Naam van de Koning een dwangbevel uitrolt.

Comments are closed.