In de Hel van Recruitment Robots

Robot Hero

Na een tijd in het buitenland gewerkt te hebben ben ik weer terug in een gestructureerd Nederland. In mijn zoektocht naar werk, bots je tegen de recruitment machines. Bij bijna alle grote wervingsbureaus krijg je het standaard antwoord: u kunt online het formulier invullen. Hoe past een diversiteit met meer dan 25 jaar werkervaring in zo een formulier? En waar is het face-2-face gesprek gebleven, het contact met de persoon?

Bedrijven blijken het gehele voorselectie proces meestal volledig uitbesteed en/of geautomatiseerd te hebben. Dus word je gebombardeerd tot één van de vele “standaard” typetjes! Na een paar bizarre afwijzingen en telefoongesprekken is het mij al duidelijk. Waar eens recruitment en arbeidsmarktcommunicatie een specialisatie was, is het nu verheven tot een oh zo standard job, die door jan en alleman wordt ingevuld. Jonge gasten die zelf nog niet eens een behoorlijk werk- en denkniveau hebben en/of in staat zijn op hun leeftijd keuzes te maken – laat staan een 1e preselectie op basis van mensenkennis – houden zich nu bezig met matching. Ze weten soms nog niet eens wat de missie en visie van een bedrijf is of wat de functie inhoudt. En zo merk je hoe bedrijven volledig vertrouwen op recruitment bureaus en hun (menselijke) robots.

Technologie heeft grote voordelen maar ook nadelen. Voor de arbeidsmarkt is en blijft technologie een hulpmiddel en zal je moeten nagaan waar technische snufjes je kunnen helpen in het behalen van je doelen. Op basis van bepaalde keywords kan een matching systeem handig zijn in een eerste ranking, met name als je meer dan 80 cv’s binnen krijgt. Maar ook die 80 cv’s kunnen door een kundig en betrokken persoon worden gescreend. Realiseer je dat in deze hedendaagse snel veranderende wereld geen enkele functie in alleen maar één specifieke keyword te vangen is. Met een matching robot mis je dus ook veel geschikte of geschikt te maken personen die nog andere talenten bezitten en welke waardevol voor een organisatie kunnen zijn. Sorry, maar heb niet de illusie een ideale kandidaat te vinden die altijd volledig aan het profiel voldoet. Als je als bedrijf in de branding aangeeft hoe dynamisch en innovatief het bedrijf is, kom dan niet met zo een recruitment robot aan dansen. Goede selectie begint niet pas bij de poort, maar voordat je de weg op gaat. Daar laat je al zien waar je naar toe wilt en waar je naar op zoek bent. Zorg dat je bedrijfsimage of –visie overeenstemt met je recruitment proces. Wil je een standaard persoon neem dan direct een robot in dienst. Makkelijk te programmeren en hoef je ook geen performance meetings te houden. Perfect match!

Gelukkig heb ik nooit in een standaard job gepast, laat staan in een standaard formulier. En dat is maar goed ook. Want ik wil echt niet herinnerd worden als geijkt systeemonderdeel. Voor mij blijft het netwerk een belangrijke referral en is de recruiter nog steeds een (vakinhoudelijke) deskundige. Iemand die ook goed kan inschatten of ik energie krijg van de job en de werkomgeving. Want iemand voor een job selecteren is nog steeds op basis van persoonlijkheid en de benodigde skills.

Dus onthoud: Recruitment = Selecteren + Verbinden = People work! RSVP

Arsha R. Dhore, Business Consultant People & Organization

Published in https://www.linkedin.com/pulse/de-hel-van-recruitment-robots-arsha-dhore/

Reacties zijn gesloten.